Ърбън арт изложбата Mixed Up 2 отвори врати в Бургас

Дойде и второто издание на ърбън арт изложбата Mixed Up. Откриването се състоя на 4 февруари в Културен център „Морско казино“. Експозицията ще бъде там до 26 февруари. Изложбата включва спиращи дъха фотографии, графити-платна и артпринтове на над 50 артиста от България, Германия, Италия, Бразилия, Румъния, Франция, Русия, Холандия, Чехия, Австрия, Полша и Индонезия. Новото тази година са включените скулптури и стикери от цял свят, представени на отделни стикер-стени.

 
Началото на пътешествието в света на ърбан арта сложиха DJ Jef Cut и бибоите от Flowtron Breakdance Crew. Залата беше препълнена и едвам събра всички, които искаха да се насладят на изложбата. Mixed Up се оказа едни изключително успешен опит да бъде привлечено вниманието на малко позаспалото младо поколение на Бургас. Определено си пролича, че възрастта не е от значение ако си привлечен от качественото изкуството, тъй като имаше хора от всякакви възрастова групи.
 

Обстановката беше свежа, всяка стена беше изпълнена с талант и красота, а артистите бяха наистина отворени към всеки един, който желае да поговори с тях. Тази експозиция те кара да забележиш, че не всичко около нас е сиво ежедневие, а и дори да е, винаги можем да го трансформираме… Способна е да покаже на младите, че са свободни да изберат различни пътища, по които да изразят себе си. Събития като това сякаш ни карат да се замислим как трябва да излезем от този кръг на еднообразието и еднаквостта, в който всички са се застояли. Всеки е отделна личност сам по себе си и Мixed Up определено мотивира човек да продължава напред, тъй като всеки има талант в себе си, само трябва да има смелостта да го открие!

 
А ето какво споделиха с нас артистите ME Click, организатори на събитието:
 
Esteo

– Какво изразявате, чрез графитите и как започнахте да се занимавате с това изкуство? 
Занимавам се с графити от 13-14 години. По принцип не харесвам традиционното изкуство, но чрез графитите по един или друг начин искам да изразя себе си, това, което мисля по различен начин. 
– Според Вас какви културни събития липсват в Бургас? 
– Макар че напоследък доста хора, общината и различни организации се стараят да организират събития за младите хора смятам, че трябва да се привличат и развиват повече млади таланти. Не смятам, че е достатъчно това, което се прави. По принцип винаги искам още. Мисля, че натам трябва да се развиваме, понеже младите са бъдещето на нашата държава и това е единственото нещо, което ще я изкара от този сън, в който е заспала. 
– Какво е изкуството за Вас? 
– За мен изкуството е нещо, което човек може да види, но и да усети.
 
Oscar 

– Разкажете ни повече за вас и за Mixed Up
Ние сме Me Click. Започнахме като приятели, които рисуват графити. После добавихме още един човек, който прави фотографии, миналата година направихме първото издание на изложбата – Мixed Up 1 и понеже нямаше неща като в галериите в Бургас, които на нас ни харесват, решихме ние да съберем някакви. Получи се доста хубаво. Решихме тази година пак да го направим, само че този път ангажирахме и хора от други държави – има около 150 неща, на над 30 участника от други държави – фотографи, графити райтъри, има графити илюстратор. Събрахме всичко и няма обща тема, за това е Мixed up – понеже много от фотографиите са  пейзажни, има портретни фотографии, от рисуваните неща има абсолютно всякакви стилове. Всичко е смесено така, че да могат повече хора, които не се интересуват от тези неща, не знаят какво търсят, да видят нещо интересно за тях. Малко повече да обогатим и това,което хората научават.
– Според вас какви културни събития липсват в Бургас?
– Има културни събития, просто са малко, има от почти всичко, което може да се очаква, просто се случват по-рядко. Идеята е да се правят по-често и по-големи. За това започнахме малко по малко.
– Какво е изкуството за вас,като начин на изразяване? 
– Oпределено е начин на изразяване. Aко не се занимавам с изкуство, аз понеже рисувам графити, ако не рисувам, започвам да се чувствам зле, подтискам се, така че това е нещо като терапия.


Dilom
– Какво е изкуството за вас и какво изразявате чрез него?
– Изкуството за мен е себеизразяване най-вече, начин да изразиш себе си и чувствата и емоциите вътре в теб.
– Според вас какви събития липсват в Бургас?
– Разнообразни! В последните години разнообразието се засилва, за радост, с такива мероприятия. Просто трябва да има по-пъстри хора и по-пъстри интереси.

 

 

За Escape Media: Елена Янева, Катерина Георгиева, Мария Тихолова, Соня Желязкова