Албена Топалова е родом от Бургас. Започва да танцува през 2002 г. Първата си група основава в морския град под името Escape. Събират се с приятели и танцуват в ДНА през свободното си време. Така хобито освен страст, за нея се превръща в призвание и професия. Започват да имат участия на различни концерти и събития.

През 2007 г. Албена се мести в София, където отваря школата си за street dance – Rhythm Escape. Всичко започва от нулата, но групата бавно и сигурно започва да набира скорост. Все повече ученици започват да се записват и все повече хора научават за школата. Албена преподава както в школата си, така и различна училища, като най-малките ѝ ученици за едва на 3г.  Започват участия в концерти, клипове, фестивали.

Тя не спира да се учи, като вярва, че за да си добър в това, което правиш трябва винаги да бъдеш ученик и никога да не преставаш да търсиш още и още нови знания и умения. Посещава постоянно workshop-и на световни имена в танцовото изкуство – Lyle Beniga, Mr. Wiggles, Caleaf, Buddha Stretch, Meech, Storm и др. Интересува се от всеки стил в хип-хоп културата и се стреми да предаде на учениците основата на всеки от тях.

Казва успехът е важен, но не на всяка цена – преди всичко трябва да сме хора, да ценим труда на всички, които се занимават с това изкуство.

Съавтор е на състезанието по street dance ILL SKIL, заедно с Юлиан Арнаудов. Нейна идея е и проектът Project Unity, целящ да събира танцьорите от България в различни каузи. Тя се занимава с организацията на всички събития на школата, както и с рекламните ѝ кампании. Съавтор е на хореографията за клипа на СкандаУ – „Къш, Къш“.

През 2013 г. Албена се завръща в родния Бургас, за да продължи започнатото.

Къде и кога можеш да посещаваш часовете на Албена виж тук